Data publikacji: 24.01.2017
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Chcesz zaskoczyć wszystkich egzotycznym smakołykiem? Przygotuj jeden z tych niezwykłych deserów
Kategoria: styl życia, zainteresowania, hobby
Znudziły ci się klasyczne serniki i makowce? Czas na egzotyczny deser z Singapuru lub Chile! Centrum lotnicze
Znudziły ci się klasyczne serniki i makowce? Czas na egzotyczny deser z Singapuru lub Chile! Centrum lotnicze Sky4Fly.net prezentuje zaskakujące łakocie z różnych części świata.
Ais kacang z Malezji
Ten malezyjski deser możemy spotkać niemal w każdej tamtejszej restauracji. Jego podstawą jest kopiec tartego lodu, który pokrywa się kolorowymi sosami i różnorakimi dodatkami. Najpopularniejszymi wśród nich są czerwona fasola, kukurydza, czy kawałki duriana, którego zapach odstrasza wielu Europejczyków. Całość polana jest sosem ze skondensowanego mleka lub mleka kokosowego. Ci, którym nie dość słodyczy, mogą wybrać wersje z dodatkowymi lodami waniliowymi. – Choć może się wydawać, że to połączenie smaków nie jest najbardziej trafne, wielu zagranicznych gości jest zachwyconych ais kacang – opowiada Piotr Chalimoniuk ze Sky4Fly.net.
Bubur Cha-Cha
Choć deser ten znany jest w całej Azji Wschodniej, to największą popularnością cieszy się wśród Singapurczyków. Nazwę tego przysmaku w języku malajskim możemy tłumaczyć dosłownie jako „tańczącą owsiankę”, bowiem Bubur to owsianka, a Cha-Cha to taniec. Głównymi składnikami dania są słodkie ziemniaki w trzech kolorach (fioletowym, pomarańczowym i żółtym) oraz taro – lokalna roślina z rodziny bulwiastych. Uzupełnienie stanowią perełki tapioki, banany i mleko kokosowe. Deser ma konsystencję zupy, która podawana jest na ciepło lub zimno, w zależności od pory roku. W niektórych singapurskich domach danie ozdabia się galaretką z tapioki, a równie często dodaje się też inne owoce, takie jak truskawki czy kiwi.
Koeksisters z Republiki Południowej Afryki
Koeksisters to rodzaj ciastek rodem z RPA, które nieco przypominają pączki. Ich nazwa jest połączeniem słów koek, które oznacza ciasto i sisters, czyli siostry. Ciasto na „siostrzane ciastka” przygotowuje się jedynie z mąki, soli, proszku do pieczenia, wody, masła i jajka. Więcej uwagi wymaga przygotowanie syropu, w którym ciastka, po smażeniu w oleju, zostaną zanurzone. Choć w jego skład wchodzą jedynie woda, cukier i sok z cytryny, to ważne jest, aby przygotować go dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. To dzięki różnicy temperatur pomiędzy ciepłym pączkiem i zimnym syropem otrzymamy chrupiące ciastko z delikatnym, miękkim środkiem. W niektórych rejonach Afryki Południowej gotowe koeksisters posypuje się płatkami kokosowymi. – Deser ten stanowi tak ważny element kultury mieszkańców RPA, że doczekał się nawet własnego pomnika w Oranii. Ma on przypominać tamtejszej ludności o tradycji pieczenia ciastek w celu pozyskania funduszy na budowę kościołów i szkół – opowiada Piotr Chalimoniuk ze Sky4Fly.net.
Leche asada z Chile
Ten tradycyjnie podawany w chilijskich domach deser jest rodzajem puddingu i przywodzi na myśl dobrze nam znane crème brûlée. Jego niezwykłą popularność tłumaczyć można prostym sposobem przygotowania i niewielką ilością składników, których potrzeba. Jeśli więc masz w domu mleko (1 litr), jajka (8 sztuk), cukier (200 gramów) i ekstrakt waniliowy (według uznania), to jeszcze dziś możesz wykonać leche asada, którego nazwę tłumaczyć możemy po prostu jako „gotowane mleko”. Z wody i cukru (w proporcji 2 do 1) przygotuj syrop, którym wylejesz dno formy. Pozostałe składniki wymieszaj przy pomocy miksera i również umieść w formie. Piecz 40 minut w 180 stopniach.
źródło: Biuro Prasowe Sky4Fly
Załączniki:
Hashtagi: #styl życia #zainteresowania, hobby