styl życia Wydarzenia

Majówka 2018 – co wrzucić na grilla? Garść kulinarnych inspiracji

Majówka 2018 – co wrzucić na grilla? Garść kulinarnych inspiracji
Za oknem piękna pogoda, słońce grzeje coraz mocniej? Coraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu i już planujemy spotkania w gronie znajomych? Wszystkie te symptomy składają się w całość. To już oficjalne! Sezon na grilla rozpoczęty. Szef kuchni Knorr podpowiada, co wrzucić na ruszt w zbliżającą się majówkę

Data publikacji: 26.04.2018

Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Majówka 2018 – co wrzucić na grilla? Garść kulinarnych inspiracji

Kategoria: wydarzenia, styl życia

Za oknem piękna pogoda, słońce grzeje coraz mocniej? Coraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu i już planujemy spotkania w gronie znajomych? Wszystkie te symptomy składają się w całość. To już oficjalne! Sezon na grilla rozpoczęty. Szef kuchni Knorr podpowiada, co wrzucić na ruszt w zbliżającą się majówkę 2018!

Za oknem piękna pogoda, słońce grzeje coraz mocniej? Coraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu i już planujemy spotkania w gronie znajomych? Wszystkie te symptomy składają się w całość. To już oficjalne! Sezon na grilla rozpoczęty. Szef kuchni Knorr podpowiada, co wrzucić na ruszt w zbliżającą się majówkę 2018!

Mięso – tradycyjnie w nowoczesnym wydaniu

Jak grill, to i mięso. Z pewnością dla wielu stanowią one nierozłączny duet. Jak co roku, tak i teraz, najczęściej grillowane będą rozmaite kiełbaski, karkówka czy boczek. Aż ślinka cieknie na samą myśl o skwierczących i soczystych specjałach! Jeśli mamy ochotę zaszaleć, grill sprzyja kulinarnym eksperymentom. Sekret tkwi w dodatkach. Nie ograniczajmy się tylko do klasycznych przypraw i sosów. Chrupiące grillowane skrzydełka zanurzmy na przykład w wiśniówce z miodem i cynamonem.

Skrzydełka z kurczaka w wiśniówce

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

16 skrzydełek z kurczaka
1 Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
150 ml wiśniówki
3 łyżki miodu
1 szczypta Cynamonu z Wietnamu Knorr
½ łyżeczki papryczki chili w płatkach
1 pęczek świeżej kolendry
2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Skrzydełka pokrój na części. Końcówki (lotki) odetnij ostrym nożem i odłóż (zachowaj np. do rosołu). Pozostałe skrzydełka przekrój na dwie części i osusz papierowym ręcznikiem.
W misce połącz wiśniówkę, oliwę, podgrzany miód, cynamon, płatki chilli oraz pokrojoną kolendrę. Marynatę wymieszaj, następnie podziel na dwie części.
Skrzydełka przełóż do miski, posyp równomiernie przyprawą Knorr, a następnie wlej połowę przygotowanej marynaty i wymieszaj. Odstaw na 30 minut.
Po tym czasie skrzydełka ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i piecz przez ok. 15-20 minut. Gotowe skrzydełka ułóż na półmisku i polej pozostałą częścią marynaty z wiśniówki. Podawaj z sałatą i grzankami.

Rybki czas!

1 / 6

Nie zapominajmy, że na ruszcie równie smacznie czują się ryby. Wypróbujmy przepis szefa kuchni Knorr na łososiowe dzwonki serwowane w towarzystwie egzotycznej salsy. Dajmy się skusić!

A to już wiesz?  Jak podróżują Polacy - miasto kontra wieś

Grillowany łosoś z salsą z mango i granatu

Czas przygotwania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

4 szwonka z łososia
2 łyżki Sos Hellmann's Chilli
1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr – 1 łyżka
1 mango
1 granat
pęczek świeżej kolendry
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr

Sposób przygotowania:

Porcje łososia skrop oliwą, posyp skórką z cytryny i oprósz przyprawą oraz pieprzem Knorr. Tak przygotowane dzwonka odłóż na 10 minut w chłodne miejsce.
W tym czasie pokrój mango w niedużą kostkę, dodaj owoce granatu oraz posiekaną drobno czerwoną cebulę. Dodaj również sos Hellmann’s Chilli, aby uzyskać pikantny, pomidorowy smak salsy, oliwę (2 łyżki), pokrojoną drobno kolendrę i sok z cytryny. Salsę wymieszaj i przełóż do czystej miseczki.
Rybę przełóż na rozgrzany grill i opiekaj po 5 minut z każdej strony. Gotową rybę podawaj z owocową salsą i chrupiącym pieczywem.

Orientalnie, czyli na czasie!

Orient od dawien dawna jest źródłem inspiracji nie tylko w kulturze czy sztuce, ale też w kuchni. Z rodzimych przepisów Dalekiego Wschodu czerpiemy garściami. Nadszedł czas na grilla z azjatyckim twistem! Podczas zbliżającej się majówki przenieśmy swoje barbecue w odległe orientalne krainy. Na początku musimy zaopatrzyć się w sos sojowy oraz inne, równie osobliwe dodatki. Pędy bambusa, trawa cytrynowa, sake, mirin czy olej sezamowy – wymienia szef kuchni Knorr. Teraz czas sięganć po przepisy!:

Udka na sposób malezyjski

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

1 kg pałek z kurczaka
2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
2 łyżki ketchupu
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 lyżki octu, np. jabłkowego
10 dag orzeszków ziemnych
1 pęczek natki kolendry

Sposób przygotowania:

Kurczaka ponacinaj nożem, aby mięso podczas grillowania szybciej się upiekło, a marynata łatwiej przeniknęła do środka.
W misce pomieszaj ketchup, miód, sos sojowy, Przyprawę do grilla Knorr i ocet. Połowę marynaty odstaw na później. W pozostałej części marynaty zanurz mięso i zostaw je przykryte w lodówce na co najmniej 12 godzin.
W międzyczasie rozgnieć drobno orzeszki ziemne. Połowę dodaj do marynaty wraz z posiekaną natką kolendry i dokładnie włóż w nacięcia kurczaka.
Udka grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 35- 40 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je, aby się nie przypaliły. Po z grillowaniu jeszcze raz obtocz w pokruszonych orzeszkach.

A to już wiesz?  Europejczycy tego lata mówią gotówce NIE

Kulki mięsne z krewetkami po wietnamsku

Czas przygotowania: 140 minut

Ilość osób: 10 osób

Składniki:

15 krewetek dużych 16/20
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
1 słoik pędów bambusa
3 łyżki oleju sezamowego
12 sztuk trawy cytrynowej
3 łyżki pasty z chili
1 łyżeczka miodu
2 dymki
3 szalotki
3 łyżki oleju roślinnego
1/3 szklanki sosu sojowego jasnego
1 pęczek natki kolendry

Sposób przygotowania:

Szalotkę pokrój w piórka, posiekaj kolendrę i pędy bambusa. Imbir obierz i zetrzyj na tarce, drobno posiekaj dymkę i jedną trawę cytrynową. Krewetki drobno poszatkuj.
W dużej misce wymieszaj krewetki, mięso mielone, pędy bambusa, kolendrę, dymkę, imbir, pastę chili, olej sezamowy, 3 łyżki przyprawy Knorr i sos sojowy.
Wszystko razem dobrze wyrób, aż masa zrobi się kleista. Wokół trawy cytrynowej uformuj podłużne „cygara” z mięsa. Uważaj, aby dobrze przylegały do kłącza trawy. Delikatnie posmaruj je z wierzchu olejem.
Mięsne kulki grilluj bezpośrednio na ruszcie, często obracając je wokół własnej osi. Podawaj ze słodkim sosem chili.

Warzywa na topie!

O tym, że warzywa są nie tylko zdrowe, ale i smaczne, wiemy nie od dziś. Pora przekonać wszystkich niedowiarków oraz miłośników tłustych mięs z rusztu, że zielenina w wersji grillowanej jest równie pyszna. Co grillujemy? Oprócz tradycyjnych ziemniaków dobrym wyborem będą cukinia, cebula, bakłażan, różnokolorowe papryki, pieczarki, a nawet kalafior i szparagi. Do wyboru, do koloru! Grillowane warzywa to zarówno znakomita alternatywa dla mięsa, skierowana do wegetarian czy wegan, jak i pyszny dodatek uzupełniający smak mięsnych rarytasów:

Steki z bakłażana z rusztu

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4 osoby

Składniki:

1 Przyprawa do grilla pikantna Knorr
1 bakłażan
4 garście rukoli
1 cebula czerwona
2 łyżki orzeszków piniowych
3 ćwiartki papryki marynowanej
3 dag sera pleśniowego
8 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
sól i pieprz do smaku
80 g masła
2 ząbki czosnku
½ pęczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Bakłażana pokrój na grube 2 cm plastry, rozłóż na papierowym ręczniku i oprósz solą – odstaw na 10 minut, a po tym czasie zbierz soki.
Oliwę (5 łyżek) rozmieszaj z Przyprawą do grilla Knorr i posmaruj pędzelkiem plastry bakłażana.
Przygotuj czosnkowe masło – czosnek i natkę drobno posiekaj, wymieszaj razem z masłem, dopraw do smaku. Zawiń w folię spożywczą, formując podłużny wałeczek i wstaw do lodówki na 20 minut.
W salaterce połącz rukolę, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paseczki oraz pokruszony ser. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
Przygotuj sos: w niedużym słoiczku umieść 2 łyżki wody, ocet, musztardę, miód, posiekany czosnek oraz oliwę. Dopraw odrobiną soli oraz pieprzu, słoiczek zakręć szczelnie i, energicznie potrząsając, wymieszaj sos.
Plastry bakłażana ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż 8-10 minut, obracając co chwilę. Sałatkę rozłóż na talerze i polej sosem. Na wierzchu ułóż plastry grillowanego bakłażana – na każdym z nich połóż kawałek czosnkowego masła, całość posyp orzeszkami i podawaj.

A to już wiesz?  Ferie z fizyką

Szaszłyki zawsze w modzie

Szaszłyk to poniekąd symbol każdego grilla. Jest on absolutnym must have znajdującym się na ruszcie. Za co tak kochamy szaszłyki? Są nieźle nadziane. I to dosłownie. Na długą wykałaczkę możemy nabijać praktycznie wszystko: mięsne kawałki, kolorowe warzywa, owoce oraz sery. Każdy znajdzie coś dla siebie. Podczas nadchodzącej majówki szef kuchni Knorr poleca skosztować szaszłyków z ananasem:

Szaszłyki drobiowe z ananasem

Czas przygotowania: 35 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

3 piersi z kurczaka
1 Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr –
1 ananas
100 ml sosu sweet chilli
½ pęczka świeżej kolendry
1 łyżka masła
4 łyżki oleju
2 czerwone cebule

Sposób przygotowania:

Piersi osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 x 2 cm. Przyprawę Knorr połącz z olejem i wymieszaj – w powstałej marynacie zanurz kawałki kurczaka.
Ananasa i cebulę pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a następnie nabijaj na drewniane patyki na przemian z mięsem. Jednak uprzednio patyki namocz na kilka minut w wodzie – nie będą się palić na grillu.
Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu i smaż przez 15 minut, obracając co chwilę.
W tym czasie sos sweet chilli podgrzej w rondelku, dodaj masło oraz pokrojoną drobno kolendrę. Gotowe szaszłyki ułóż na półmisku, polej sosem chilli i podawaj.

Gama soczystych podpiekanych mięs (tradycyjnych i tych w orientalnym wydaniu), grillowane warzywa czy wielobarwne szaszłyki – to propozycje, których nie może zabraknąć na majówkowym barbecue. Doprawiajmy, eksperymentujmy, a z pewnością zachwycimy wszystkich gości doskonałym smakiem serwowanych dań. Smacznego!

źródło: Biuro Prasowe Knorr

Załączniki: Majówka 2018 - co wrzucić na grilla? Garść kulinarnych inspiracji wydarzenia, styl życia - Za oknem piękna pogoda, słońce grzeje coraz mocniej? Coraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu i już planujemy spotkania w gronie znajomych? Wszystkie te symptomy składają się w całość. To już oficjalne! Sezon na grilla rozpoczęty. Szef kuchni Knorr podpowiada, co wrzucić na ruszt w zbliżającą się majówkę 2018!

Hashtagi: #wydarzenia #styl życia

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy