Data publikacji: 22.08.2012
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Smakołyki z morskich głębin – wypróbuj przy dźwiękach szant
Kategoria: zainteresowania, hobby, towary konsumpcyjne
Wakacje to czas, kiedy w Polsce głośno rozbrzmiewają szanty – odbywają się dziesiątki festiwali przy dźwiękach żeglarskich pieśni. Ludzie morza świętują, a my z nimi, wspólnie śpiewając szanty, ale i próbując przysmaków przyrządzonych z owoców morza. Najsmaczniejsze receptury polecają kucharze Knorr!
Szanty jako pieśni pracy wykonywane przez żeglarzy zyskały popularność w XVIII wieku. Śpiewane w odpowiednim rytmie pomagały w zespołowym wykonywaniu różnorakich prac na statku. Dziś to polscy żeglarze są znani w portach całego świata z bogatego repertuaru pieśni żeglarskich i ich chóralnego wykonywania. Obecnie co roku w Polsce odbywa się prawie sto festiwali przy dźwiękach szant. Nie może na nich zabraknąć potraw z ryb i innych morskich stworzeń. Jak je przyrządzić? Oto podpowiedzi!
Ryby, rybki, rybeczki
To one są podstawowym bogactwem, jakie daje nam morze. Śledź, dorsz, łosoś, tuńczyk, makrela, sardynka, sola, halibut – te ryby morskie pozwolą nam przygotować pyszne dania obiadowe, przyrządzić wykwintną kolację czy po prostu prostą przekąskę. Solę kucharze Knorr polecają przygotować jako Rybę słodką-kwaśną udekorowaną natką pietruszki:
http://www.przepisy.pl/przepis/ryba-slodko-kwasna
Na rodzinny obiad sprawdzą się także dania makaronowe z wędzonym łososiem: Makaron łososiowy lub Spaghetti z wędzoną rybą czy też Kolorowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem. Natomiast Ryba w orzechowym sosie to znakomity wybór na elegancką kolację. Świeży tuńczyk podsmażony na patelni z szalotką, ostrą papryką, słodkim ziemniakiem i groszkiem cukrowym zalane Fixem Knorr Kurczak w aksamitnym sosie orzeszkowym będzie stanowić naprawdę wyszukane danie:
1 / 4
http://www.przepisy.pl/przepis/ryba-w-orzechowym-sosie
A na przekąskę śledzik! Do wyboru Śledź w śmietanie, Śledź po bałtycku lub Śledzie po tatarsku.
Krewetki, małże, ośmiornice
Także inne owoce morza, skorupiaki i mięczaki morskie, pozwolą na przygotowanie prawdziwych pyszności. Krewetki znakomicie sprawdzą się w roli przekąski lub przystawki. Możliwości ich przyrządzenia jest naprawdę sporo. Jeśli zależy nam na czasie, szybko na stole wylądują Krewetki w maśle czosnkowym lub Krewetki z czosnkiem. Możemy też przygotować Wrappy z krewetkami z placków tortilli lub liczne sałatki: Sałatkę lazurową z krewetkami czy też Sałatkę makaronową z krewetkami koktajlowymi. A może Krewetki ze szpinakiem lub podane w porze obiadowej Penne z krewetkami w sosie cebulowym?
http://www.przepisy.pl/przepis/krewetki-ze-szpinakiem
http://www.przepisy.pl/przepis/penne-z-krewetkami-w-sosie-cebulowym
Jeśli stronimy od skorupiaków, to może skusimy się na mięczaki. Zapiekane małże lub Crostini z małżami z pewnością pomogą kulinarnie zaskoczyć rodzinę lub zaproszonych gości. Dla odważniejszych – makaron conchiglie z krewetkami, omułkami i ośmiornicą, czyli Conchiglie marinare.
http://www.przepisy.pl/przepis/conchiglie-marinare
Jak widać, owoce morza dają nam ogromne pole do kulinarnych popisów. Warto więc przyłączyć się do wspólnego świętowania z ludźmi morza – nie tylko śpiewając szanty, ale i przygotowując pyszne smakołyki z bogactw, jakie ofiarowuje nam morze.
Dokładne przepisy, jak przygotować dania z owoców morza, znajdziecie na www.przepisy.pl oraz na profilu na Facebooku http://www.facebook.com/przepisypl lub w postaci wideo na kanale „Przepisy.pl” na You Tube http://www.youtube.com/user/codzisnaobiad. Przepisy są również dostępne za pośrednictwem bezpłatnej aplikacji mobilnej Przepisy.pl.
źródło: Biuro Prasowe Knorr
Załączniki:
Hashtagi: #zainteresowania, hobby #towary konsumpcyjne